Sacha Dekker
12 juni 2023

Persoonlijk leiderschap: iedereen kent vast wel iemand die jij ziet als leider, maar zie jij jezelf ook als leider?

De eerste eendaagse van de zevende lichting van het HYPE-netwerk stond in het teken van persoonlijk leiderschap. Hoe zet je leiderschap in als jonge ambtenaar en hoe zorg je ervoor dat je de impact maakt die je nastreeft? Middels een volledige dag training, onder leiding van Anna Reints van de Vuurmakers, gingen we opzoek naar antwoorden op deze vragen.

Ook al kennen we genoeg voorbeelden van leiders, het verschilt per persoon waarom je iemand als leider kwalificeert. Tijdens één van de eerste oefeningen van deze dag bespraken we welke leiderschapskwaliteiten wij onderscheiden en welke kwaliteiten we in onszelf herkennen. Door middel van een groepsopdracht omschreven we elkaars kwaliteiten en schreven we op wat wij de ander nog gunnen. Echt een ‘eyeopener’, vooral wanneer je jezelf niet direct in het rijtje van een ‘leider’ zet.

Na de ochtendsessie hebben we gekeken naar de bredere context van persoonlijk leiderschap binnen het HYPE-netwerk. Het is namelijk goed om af en toe even stil te staan bij hoe het nu gaat en bij wat je nog zou willen leren of bereiken. Als lid van HYPE heb je hierbij het geluk om nog ongeveer 15 andere young professionals om je heen te hebben, die je bij het beantwoorden van deze vragen kunnen helpen. Daarbij is het belangrijk om te bedenken dat ook jij iemand bent binnen de lichting die anderen met zijn of haar leer- of vraagstuk kunt bijstaan. Tijd dus om over onderstaande vragen te reflecteren tijdens een wandeling over het Malieveld!

Bij de laatste oefening stonden we stil bij een heel persoonlijke vraag: waar sta ik voor? Op het eerste gezicht een simpele vraag, maar hoe langer we erover nadachten, hoe meer we worstelden met het kort houden van het antwoord. Het is daarom zeker een vraag, waar we de komende twee jaren als zevende lichting vaker op zullen terugkomen.

Toen was het tijd voor een totaal onderwerp: de Europese energiecrisis! Vanaf het provinciehuis van Zuid-Holland, waar we te gast waren, liepen we richting het Nutshuis. Onze avond zou in het teken staan van een debat over duurzame energie, REPowerEU en de impact op lidstaten en burgers.

Vanuit het Nutshuis ben je er natuurlijk bijna; het Plein. Hier sloten we deze leerzame en nuttige dag af met een gezellige borrel en een diner.

Op naar de tweedaagse in juni!