Sacha Dekker
2 juli 2023

In juni vond de eerste tweedaagse van de zevende lichting van het HYPE-netwerk plaats. Tijdens deze tweedaagse hebben we ons ondergedompeld in ‘het Haagse’. De tweedaagse begon dan ook met een rondleiding in de Tweede Kamer. We liepen een rondje langs de commissiezalen en zijn daarna natuurlijk ook nog even wezen kijken in de plenaire zaal. Daarna spraken we met Pieter Rook en Anne Bakker over het werk van een Europa-adviseur in de Tweede Kamer. Waar bestaat de advisering van Kamerleden uit en hoe (en vooral ook wanneer!) breng je bepaalde ontwikkeling op Europees gebied onder de aandacht? Veel dank aan hen voor jullie enthousiaste toelichting en uitleg over jullie werk!

Na kort te hebben geluncht, werden we verwelkomd door Mauritz Verheijden, Plaatsvervangend Directeur van DEU (Directie Europa) en Aleksandar Momirov (Directie Integratie Europa) bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier spraken we over het Europese uitbreidingsproces en over hoe de rol van Nederlandse diplomatie zich aanpast aan de steeds maar veranderende geopolitieke context. Hoe ga je als Nederland bijvoorbeeld om met een land als China en wat voor impact heeft de oorlog van Oekraïne op het Europese uitbreidingsproces? Veel dank aan Mauritz en Alexander voor het beantwoorden van al onze vragen! De eerste dag werd afgesloten op het Plein met een borrel. Bij de borrel waren ook twee bestuurders van de Jonge Atlantici, leuk dat jullie erbij waren!

De tweede dag werden we ’s ochtends verwelkomd in het prachtige gebouw van de Haagse Hogeschool en spraken we met Mendeltje van Keulen, lector (praktijkprofessor) Changing role of Europe en lid van het Comité van Aanbevelingen van het HYPE-netwerk. We spraken onder andere over hoe je Europese ontwikkelingen kunt beïnvloeden en over de masterclass over Europese besluitvorming die zij onlangs heeft gegeven aan de Nederlandse Kamerleden. 

In de middag was het tijd om terug te keren naar een inmiddels bekende plek: het provinciehuis van Zuid-Holland. Er stonden ons namelijk nog drie zeer interessante gesprekken op het programma. Te beginnen met twee gesprekken over ‘het lobbyen’. We spraken met Manon Stevens, lobbyist bij de Dierenbescherming over hoe je een goede lobby kunt starten, wat daarbij belangrijk is en hoe zij zelf naar het lobbyen kijkt. Ook spraken we met Valérie Mendes de León en Teeuwes Middelbrink van Public Matters over hoe zij een lobby starten voor bedrijven en hoe zij lobbyen in Brussel.

Daarnaast hebben we een zeer interessant en indrukkend gesprek mogen voeren met de toenmalige tijdelijk zaakgelastigde van Oekraïne in Nederland, de heer Anatolii Solovei. We spraken onder andere over hoe moeilijk het is om als buitenstaander te begrijpen wat de enorme impact is van de oorlog en hoe de heer Solovei en zijn team anderen proberen de ernst te laten inzien. We willen hem zeer hartelijk bedanken voor het vrij maken van zijn tijd om met ons te spreken en voor zijn openhartigheid bij het beantwoorden van onze vragen!

De dag werd afgesloten met een ‘uitwaai-moment’ op het heerlijke strand van Scheveningen. Al met al was het dus een erg interessante en leerzame tweedaagse in Den Haag. Nogmaals veel dank aan alle sprekers! 

In het volgende verslag lees je meer over ons werkbezoek naar Madrid dat in het teken staat van het Europese voorzitterschap van Spanje.