Jantine Verver
14 oktober 2021

Op 17 september kwam HYPE lichting VI weer bij elkaar. Thema van de dag: Duitsland. Met de Duitse verkiezingen voor de deur en ECB-beleid met grote consequenties voor het Eurogebied een zeer toepasselijk thema.

De HYPE-dag werd afgetrapt met een creatieve brainstormsessie door Stormpunt. Vanwege de pandemie is er van de oorspronkelijke plannen weinig terecht gekomen. Gelukkig is HYPE lichting VI met een jaar verlengd! Reden genoeg om opnieuw na te denken over de rest van het HYPE-programma. Onder leiding van Stormpunt zijn we in verschillende stappen tot een gloednieuw HYPE-programma gekomen. Van Parijs tot journalistiek in Europa. Van Europees Parlement naar RRF-projecten. We hebben voldoende inspiratie om komende periode te vullen met interessante programmadagen.

Vervolgens was het aan professor Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut om ons meer te vertellen over de impact van de Duitse verkiezingen op Europa en op Nederland. Hoewel de Duitse verkiezingen de spannendste in jaren zijn geweest, bleek Europa in de verkiezingscampagne nauwelijks aandacht te krijgen van kiezers en kanselierskandidaten. De Duitse verkiezingsdebatten bleken weinig inhoudelijk te zijn, aangezien de verschillende partijen elkaars onderscheidende punten niet te veel wilde benadrukken. In plaats hiervan probeerden de kandidaten zoveel mogelijk de stijl van bondskanselier Merkel te imiteren. Inmiddels weten we dat Olaf Scholz hier het beste in geslaagd is.

Na de lezing van Ton Nijhuis schakelden we digitaal door naar Frankfurt voor een rondleiding bij de ECB. Dat te veel inflatie (of deflatie) niet goed is, was bekend, maar hoe dat precies zit is ons haarfijn uitgelegd door medewerkers van de ECB. Een korte samenvatting: bij een te sterke inflatie worden producten in korte tijd veel duurder en daalt je koopkracht, wat natuurlijk prettig is. Bij deflatie treedt een psychologische reactie bij mensen op, wat leidt tot een keten van steeds grotere problemen: wanneer deflatie optreedt, wachten mensen met het kopen van goederen in de hoop dat de prijzen verder dalen. Daardoor zakt de vraag naar producten in, komen producenten in de problemen omdat er geen nieuw geld binnen komt, wat weer tot uitstel van betaling van belasting kan leiden. Dat laatste kan overheden weer in de problemen brengen, waardoor uitkeringen en lonen niet uitbetaald kunnen worden, waardoor de vraag naar producten nog verder af neemt. Het is maar goed dat de ECB scherp op de inflatie/deflatie stuurt. Wat wel lastig is, is dat Europees monetair beleid zelden voor alle lidstaten gunstig uitpakt. De constante uitdaging van de ECB zit in het plooien van monetair beleid dat ten goede komt aan de verschillende economieën van het Eurogebied.