Sacha Dekker
3 mei 2023

De Wintercourse!

Tijdens de Wintercourse begint de deelname aan het HYPE-netwerk ‘officieel’: een week lang ga je samen met de nieuwe lichting op pad in Brussel om elkaar te leren kennen en meer kennis op te doen van de Europese Unie. Dit jaar is al weer de zevende lichting van start gegaan. Hieronder volgt een verslag van deze leerzame en gezellige week beginnend met dag 1: de eerste kennismaking en twee bezoeken.

De week begon bij het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP): onze vaste ‘thuisbasis’ deze week in Brussel. We werden van harte welkom geheten door Rob van Eijkeren, coördinator en head of office van het HNP. Hij vertelde ons meer over de activiteiten van het HNP in Brussel en, met het oog op de actualiteiten, over zijn visie op de aanstaande PS-verkiezingen. Na een broodje en een verdere kennismaking met de leden van de lichting, was het tijd om op pad te gaan naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie (PVEU). Bij de PVEU hebben we door middel van een aantal presentaties meer geleerd over de inhoud van het werk, hoe een gemiddelde werkweek van een ‘antici’ eruit ziet en wat de mogelijkheden zijn voor Nederlandse (young) professionals om binnen de Europese instellingen aan de slag te gaan. De dag werd afgesloten met Italiaans eten en de eerste (en zeker niet de laatste!) borrel.

Op dinsdag werden we in het Berlaymont-gebouw verwelkomd door Jori Keijsper, lid van het kabinet van Eurocommissaris Timmermans. Zij vertelde ons onder andere over de Green Deal en het werken binnen een internationale organisatie. Daarna liepen we naar Eurocities, waar we van Dorthe Nielsen uitleg kregen over het werk van Eurocities en de doelstellingen van het netwerk. Na een uitgebreide lunch werden we hartelijk ontvangen door Niels Schreuder, voorzitter van het Holland House. Het Holland House is dé plek voor Nederlanders die elkaar willen ontmoeten in Brussel. Het avondprogramma bestond vandaag uit een erg leerzame en gezellige kookworkshop.

De derde dag stond in het teken van de thema´s kennis, innovatie en geopolitiek. We spraken met Loes Rutten van UASNL en Joep Bresser van Neth-ER over hoe zij de hoge scholen en universiteiten vertegenwoordigen in Brussel. Waar liggen kansen in Brussel en waar liggen de uitdagingen? Daarna gingen we richting de culturele activiteit van deze week; een bezoek aan het Huis van de Europese Geschiedenis. Door de interactieve tentoonstelling zeker de moeite waard! Onze volgende bestemming was het Europees Parlement (EP). Na een rondleiding en uitleg over het werk van het EP, hebben we Vera Tax, lid van de PvdA in het EP, mogen bevragen of haar werk, de verschillen tussen de Nederlandse lokale politiek en de Europese en de omgang met collega´s uit andere landen. Erg interessant!

Wintercourse dag 4: de simulatiedag! Op donderdag hebben we ons gestort op een simulatiespel. Erg leuk om na jaren van enkel het volgen van onderhandelingen vanaf de zijlijn, nu eens zelf aan de slag te gaan! Er werd flink onderhandeld, maar gelukkig werd, onder de leiding van een uiterst ervaren voorzitter, uiteindelijk toch een akkoord gesloten. Veel dank aan onze trainer Rob Boudewijn die ons in de ochtend heeft klaargestoomd voor deze onderhandelingen. Deze dag sloten we af bij het fameuze ‘Maison Antoine’ en een aantal drankjes op Place Lux.

Toen was het opeens al onze laatste dag. De week was voorbij gevlogen, maar er stonden nog twee belangrijke activiteiten op de agenda voordat we weer allemaal naar huis konden gaan: het samenstellen van ons tweejarig programma en het kiezen van ons bestuur. Door middel van een goede brainstormsessie hadden we al snel een flink aantal ideeën en plannen. Na het samenbundelen van alle ideeën is er naar onze mening een erg interessant (en leuk!) programma uitgekomen. Ook deze activiteiten zullen uiteraard uitgebreid terug  te zien zijn op onze socials en de website.