Anne Cukier
2 november 2020
Via drie vragen leren we de HYPE leden beter kennen. Dit keer de beurt aan Anne Cukier, Senior Beleidsmedewerker bij het Ministerie van Defensie, om de vragen te beantwoorden. 
Waarom ben je bij HYPE gegaan?
Ik heb me aangemeld voor HYPE, omdat ik op zoek was naar inhoudelijke verdieping over de concrete werking van de Europese Unie. In mijn vorige baan als Beleidsmedewerker Internationaal bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waar ik werkte toen ik me aanmeldde voor HYPE, had ik veel te maken met de Europese Commissie in het kader van samenwerkingen op onderzoeksprogramma’s en onderzoek- en innovatiebeleid. Ik wilde dit graag in een bredere context kunnen plaatsen om in te kunnen spelen op nieuwe werkgerelateerde ontwikkelingen in de EU, maar ook om beter inzicht te krijgen in het belang van de EU voor Nederland. Naast de verdieping van kennis sprak het me aan dat HYPE zich richt op persoonlijke ontwikkeling van haar leden en diverse mogelijkheden biedt voor het versterken van competenties.
Wat is je lievelingsmoment van een werkdag?
Ik vind de tweede helft van de ochtend vaak een fijn moment van de werkdag, omdat ik de belangrijkste e-mails dan heb weggewerkt en aan de slag kan met lopende werkzaamheden. En meestal ben ik dan ook een stuk productiever (lees: goed wakker)!
 
Hoe komt Europa terug in mijn nieuwe baan?
Sinds kort werk ik als Senior Beleidsmedewerker bij het ministerie van Defensie, bij de Directie voor Internationale Aangelegenheden. Naast de NAVO is de EU een heel belangrijk samenwerkingsverband voor Nederland in het kader van veiligheid, met name t.a.v. een effectieve veiligheidssamenwerking en het behalen van concrete resultaten op het vlak van militaire capaciteiten. De Europese pijler in de NAVO is dan ook van belang voor Nederland, en dat zie ik dagelijks terug in mijn werk.