Adviseur EU Public Affairs

Provincie Noord-Brabant (in Brussel)

Mijn naam is Machteld van Dijk en ik werk als Adviseur Public Affairs (PA) bij de provincie Noord-Brabant in het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) in Brussel. In deze rol adviseer ik Gedeputeerde Staten (GS) en het ambtelijk apparaat over Europees beleid en behartig ik de Brabantse belangen bij de Europese instellingen. Het is ontzettend leuk om deze schakelfunctie te hebben en kansen te signaleren. Europese wet- en regelgeving wordt namelijk concreet in de regio! Daarnaast werk ik samen met mijn collega’s van de andere provincies op gezamenlijke prioritaire dossiers. Zo hebben we onder andere de inzet van de provincies in het kader van de Green Deal overhandigd aan Frans Timmermans.

Voordat ik bij de provincie Noord-Brabant aan de slag ging heb ik ruim 3 jaar bij het adviesbureau European and Regional Affairs Consultants (ERAC) gewerkt in Den Bosch. In die functie adviseerde ik regio’s hoe ze meer invloed en grip op Europese beleid kunnen hebben. Daarnaast heb ik een EU Taskforce opgericht in de provincie Gelderland voor het in kaart brengen van lopende Europese projecten. Ook heb ik het projectmanagement van een Europees project voor Stichting ElaadNL gedaan. Bij die laatste opdracht heb ik de mogelijkheid gehad om o.a. partnermeetings voor te zitten in Tel Aviv en presentaties te geven in Wenen.

Ik ontmoet graag andere professionals die het belang van de EU zien, die de positie van Nederland in de EU willen verbeteren en die dus Europese integratie een gezicht geven. Dit is de reden waarom ik graag onderdeel wilde zijn van het HYPE netwerk. Onderdeel zijn van HYPE VI is een mooie aanvulling op mijn huidige functie, zowel op gebied van kennis, het verbeteren van mijn vaardigheden als het delen van ervaringen met andere professionals, bijvoorbeeld hoe we proberen om Europa als vierde bestuurslaag te verankeren in onze organisaties.

De zesde lichting van HYPE is begin 2020 met twintig gemotiveerde professionals met hart voor Europa begonnen aan het tweejarige avontuur. Ik ben ontzettend trots dat ik samen met Jantine, Daan en Corine deel uit mag maken van het bestuur van onze lichting. Ben jij ook een professional die met de EU werkt? Ben je nieuwsgierig hoe andere professionals werken met de EU in al haar facetten? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat het HYPE netwerk voor jou kan betekenen? Pak dan je telefoon en geef mij een belletje. Ik vertel je namelijk met alle plezier over het HYPE netwerk!