Pamela Mulder
2 november 2020

Digitaal leren van de EMA en DG Budget

De wintercourse lijkt alweer lang geleden maar was voor HYPE VI de laatste bijeenkomst. Terloops zijn en initiatieven geweest voor online borrels maar een echte bijeenkomst moest helaas steeds wachten. Jammer genoeg zit een fysieke bijeenkomst er voorlopig  niet in en doet ook HYPE mee met de trend van Webinars. Om van de huidige situatie meteen maar deugd te maken was de focus van de bijeenkomst snel bedacht. Een actueel programma met twee sprekers van het European Medicines Agency (EMA) en DG Budget.

Philip Hines van de EMA deed de aftrap en wist op een enthousiaste manier te vertellen over deze Europese toezichthouder op de kwaliteit van geneesmiddelen. Vanwege Covid-19 en de ontwikkeling van een vaccin zeker relevant. De EMA is tevens veel in het nieuws geweest vanwege de onderhandelingen voor de nieuwe locatie doordat de Brexit er voor zorgde het kantoor zich elders moest vestigen. Philip Hines was in ieder geval uitermate te spreken over zijn nieuwe werklocatie Amsterdam.  Leuk om meer te leren over dit Europese agentschap en hoe de certificering van medicijnen te werk gaat. Ook werd er een interessante link gelegd met vergelijkbare instanties elders in de wereld.

Opvolgend was een presentatie van DG Budget. Vele van ons houden de ontwikkelingen rondom het Meerjarig Finacieel kader nauwlettend in de gaten. Afgelopen juli  is er een akkoord bereikt over de totale begroting van €1824,3 miljard. Lourdes Acedo Montoya is head of the unit bij DG budget en heeft ons meer verteld over de totale begroting en de €750 miljard bestemt voor NextGenerationEU. Het tijdelijke financieringsinstrument bedoelt voor wederopbouw na de COVID-19-pandemie. De van huis uit econoom Lourdes Acedo Montoya wist antwoord te geven op onze vragen, over bijvoorbeeld de rol van de regio’s in de Recovery and Resilience Facility. Een interessant onderwerp en voor vele van ons goed om op de hoogte van te zijn.

Twee leerzame sprekers die ons zeker allemaal wat hebben bijgeleerd. Leuk om veel positieve berichten van de deelnemers te krijgen en goed om weer actief met HYPE bezig te zijn. Hopelijk tot snel!