Claudia de Vos
2 november 2020

Vandaag was de eerste dag dat we inzoomden op een actueel Europees thema, dat in al onze organisaties terugkomt; namelijk klimaat en milieu. Ons programma vond plaats op Bureau Brussel van Rijkswaterstaat.

Velen van ons vroegen zich af waarom Rijkswaterstaat een locatie in Brussel heeft. In de ochtend werd ons dit uitgelegd door Eric Boessenkool, coördinator van Bureau Brussel. Buiten de “gewone” taken van RWS gaf hij uitleg over het werk van zijn afdeling, het binnenhalen van Europese subsidies en het begeleiden van projecten. Te denken valt aan projecten binnen de fondsen LIFE, Horizon, Interreg en CEF.

Het thema van de rest van de dag was klimaat en milieu. Hiervoor was een vertegenwoordiger van DG Environment en Yvon Slingenberg van DG Climate Action bij ons te gast. DG Environment gaf een presentatie over micro plastics en de EU plastic strategy. Yvon vertelde ons over het tot stand komen van de Paris Agreement, de doelstelling en wat de EU doet om dit te realiseren.

Ten slotte kwam Pia Nieminen van de Europese Investerings Bank (EIB) bij ons langs. Van haar leerden we over deze instelling, hun budget en projecten. Ook bij de EIB zijn ze bezig met climate action, zo hadden ze in 2018 een budget van € 64 miljard, waarvan € 16,1 miljard bestemd was voor investeringen in climate action. Voor de periode van 2021-2030 is het budget van climate action € 1 triljoen (!).

Na deze leerzame dag was het tijd voor teambuilding. Dit in de vorm van een kookworkshop bij ‘Cuisine de Flore’. De dag hebben we afgesloten in een leuk cafeetje.

Dag 2 werd mogelijk gemaakt door de volgende sprekers: Eric Boessenkool (coördinator Rijkswaterstaat bureau Brussel), Vertegenwoordiging van DG Envi, Yvon Slingenberg (directeur DG Climate Action), Pia Nieminen (beleidsmedewerker bij de Europese Investerings Bank)