Sacha Dekker
19 oktober 2023

HYPE ging naar Madrid! In september stond het eerste vierdaagse werkbezoek gepland. In de aankomende verslagen zullen we terugblikken op een leerzame vierdaagse en een inkijkje geven in wat we gedaan hebben en wat we mee zullen nemen in de toekomst.

Het werkbezoek stond in het teken van het Spaanse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU). Het voorzitterschap van de Raad rouleert tussen de EU‑lidstaten en wisselt om de zes maanden. Van juli tot december 2023 is Spanje aan de beurt met hun motto ”Europa, dichterbij”. Een motto dat toevallig erg goed past bij de doelstelling van HYPE: het bijdragen aan het Europees bewustzijn en de bestuurskracht van Nederland in Europa door medewerkers van overheden en onderzoeksinstellingen die met Europese zaken bezig zijn met elkaar in contact te brengen en kennis te laten delen om samen nieuwe energie te genereren.

De eerste dag: op donderdag begonnen we onze vierdaagse met een opfrisser door onze eigen leden over de huidige politieke situatie in Spanje. Hoe verliepen de verkiezingen en wat zijn de prioriteiten van het Spaanse voorzitterschap? Het Spaanse voorzitterschap heeft vier prioriteiten:

  • Herindustrialisering van de EU gepaard met een open strategische autonomie
  • Vooruitgang op het gebied van de groene transitie en de aanpassing aan het milieu
  • Meer sociale en economische rechtvaardigheid
  • Versterking van de Europese eenheid

De Spaans premier Pedro Sánchez zei hierover het volgende: ”De afgelopen decennia heeft Europa laten zien hoeveel het voor Spanje kan doen. Nu is het moment dat Spanje de wereld laat zien wat het voor Europa kan doen. Ons land neemt het roulerende voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie met nederigheid en dankbaarheid over. Maar ook met ambitie, vastbesloten om er een nuttig instrument van te maken om het leven van mensen te verbeteren.”

Deze opfrisser kwam goed van pas bij onze volgende activiteit: een bezoek aan European Council On Foreign Relations (ECFR). ECFR is een pan-Europese denktank die onderzoek doet naar Europees buitenlands beleid en veiligheidsbeleid en beleidsmakers, activisten en denkers een platform om ideeën uit te wisselen aanbiedt. Bij ECFR werden we bijgepraat over bijvoorbeeld het Europees extern digitaal beleid, het engageren van lidstaten om ‘Europees’ te denken en de relatie tussen de EU en Latijns-Amerika. Ook kregen we een mooie inkijk in de manier waarop Spanjaarden naar de EU kijken en konden we veel vragen stellen over bijvoorbeeld de impact van AI, strategische autonomie en de Spaanse politiek.

Daarna werden we ontvangen door de Autonome Gemeenschap Madrid. In hun prachtige gebouw kregen we uitleg over de Europese projecten die de Gemeenschap middels Europese fondsen is gestart. Zo werden we bijgepraat door een projectcoördinator over een sociaal project dat gericht is op het verzorgen van naschoolse activiteiten voor kinderen. Een aantal leden van de zevende lichting is zelf ook bezig met het starten en coördineren van dit soort Europese projecten: het was daarom zeer leerzaam en leuk om te horen over hoe de Gemeenschap Madrid dit soort projecten oppakt. Ook herkende we ons in de uitdaging om ‘Europa’ onder de aandacht te brengen binnen (overheids)organisaties. Daarnaast vertelde de Gemeenschap ons meer over hoe de samenwerking tussen de nationale overheden en de andere overheden verliep in voorbereiding op het Spaanse voorzitterschap. Goed om alvast te weten wanneer Nederland het voorzitterschap opzicht neemt in juli 2029!

Na een goede tapas gingen we op pad naar onze derde en laatste activiteit van de dag: een ontmoeting met Equipo Europa. Equipo is een Europese, onpartijdige, non-profit jeugdvereniging. De jongeren die deel uitmaken van de vereniging zijn tussen de 14 en 30 jaar oud en zetten zich in voor de waarden van de Europese Unie (verzameld in artikel 2 van het Verdrag betreffende de Europese Unie). Zo organiseert Equipo onder andere informatiebijeenkomsten over Europa in scholen en het Forum on the Future of the European Union. Onder het genot van een hapje en een drankje konden we een aantal (Equipo heeft 4000 leden in Spanje!) van hun leden ontmoeten. Ook schoven een aantal collega’s van de ambassade van Nederland gezellig aan. Het was een leuke avond waarin we veel met elkaar hebben kunnen delen over de actualiteiten, Spanje en de EU, maar ook bijvoorbeeld onze ervaringen als jonge professionals die werken in en met Europa.

 

Hierbij willen we iedereen die ons op de eerste dag te woord heeft gestaan en tijd voor ons heeft vrijgemaakt van harte bedanken! Het was een ontzettend leerzame en leuke dag. Deze gesprekken hebben ons weer veel energie gegeven om door te gaan met onze missie om verder bij te dragen aan Europa in Nederland en Nederland in Europa.