Sacha Dekker
3 april 2024

Begin maart organiseerde de zevende lichting van het HYPE-netwerk opnieuw een tweedaagse sessie. Dit keer vond de tweedaagse in Brussel plaats.

Deze keer hebben de leden die deze dag hebben voorbereid gekozen voor het thema ‘Europese verkiezingen’. Eén van de belangrijkste thema’s die momenteel spelen rondom de verkiezingen is het thema ‘migratie’. Vandaar dat we deze twee thema’s met elkaar konden verbinden.

Op de eerste dag, de donderdag, zijn we al vroeg de trein in gestapt richting Brussel om die ochtend te starten met een brunch. Tijdens de brunch kregen we van onze eigen HYPE’rs Katinka en Sofia een korte crash-course over migratie in Europa; hoe heeft het dossier zich ontwikkeld en wat is goed om te weten? Deze crash-course kwam goed van pas bij het eerste inhoudelijke gesprek van de dag; een gesprek met de APA (parlementair assistent) van Tineke Strik, Ruben Robbesom. Tineke Strik is een bekende Nederlandse Europarlementariër die zich met name bezighoudt met asiel en migratie. Ook zet zij zich in voor vluchtelingen, minderheden en de rechtstaat. Met Ruben hebben we daarom gesproken over de huidige ontwikkelingen in het migratiedossier, zoals het onlangs afgesloten ‘Migration and asylum pact’. Dit pact gaat is bedoelt als een nieuw EU-kader om migratie op lange termijn te beheren en te normaliseren. Ook spraken we over de specifieke rol van Strik als Europarlementariër op dit dossier, waar richt zij zich op? En hoe het staat met de pushbacks en FRONTEX; zijn daar (positieve) ontwikkelingen te zien? Het was erg interessant om vanuit het perspectief van een Europarlementariër te spreken over het thema migratie en zo vanuit ander perspectief dan het ‘Nederlandse’ te worden geïnformeerd.

Na het gesprek met Ruben was het tijd om naar het Europees Parlement (EP) te lopen. In het EP spraken we met Florentina Penescu van de app Palumba EU. Florentina is momenteel, naast haar ‘normale’ werk als conference coordinator bij het EP, bezig om samen met een aantal andere vrijwilligers een app te ontwikkelen om mensen te helpen bij hun keuze voor de Europese verkiezingen. Deze app richt zich op het informeren van met name jonge potentiële kiezers op een zo neutraal mogelijke wijze. Aan Florentina hebben we vragen kunnen stellen over de motivatie achter Palumba EU, de manier waarop ze via de app mensen willen gaan informeren over de standpunten van de verschillende fracties en de moeilijkheden om mensen te enthousiasmeren om te gaan stemmen. Het was inspirerend om te zien dat er vanuit jongeren een ‘bottom-up’ initiatief wordt gestart om meer interesse te creëren om te gaan stemmen. Vanuit de Europese instellingen zien we namelijk de laatste tijd ook steeds meer outreach richting met name jongeren. Deze reclames slaan echter de plank soms wat mis; Taylor Swift bijna smeken om Europese jongeren te enthousiasmeren om te gaan stemmen was toch wat ongemakkelijk. Dat moet Palumba toch beter kunnen denken wij!

Vrijdag begonnen we onze ochtend bij de EPC, het ‘European Policy Centre’. Het EPC is een non-profit denktank die zich toespitst op Europese zaken vanuit hun kantoor in Brussel. We spraken met Helena Hahn en Anastasia Karatzas onder andere over hoe ze bij het EPC rapporten schrijven en het gebruik van stakeholders. Ook gingen we dieper in op het migratie pact: welke impact zal het pact gaan hebben en vanaf wanneer? Wil je net als ons hier meer over weten? Hierbij de link naar een recent artikel van Helena over het migratie pact: Political agreement on the New Pact – a cause célèbre? (epc.eu). Naast een aantal thematische studies, publiceert het EPC ook jaarlijks een rapport met daarin een outlook naar het volgende jaar: Europe in the world in 2024: From voting to geopolitics (epc.eu). Zeker ook een aanrader!

Na het EPC zijn we te voet op pad gegaan naar het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP). Op het HNP hebben we een gesprek gevoerd met Bert van Slooten. Bert is misschien wel een van de meest bekende Nederlandse journalisten die over Europa schrijft. Ook mensen die minder geïnteresseerd zijn in de EU kunnen hem kennen van het boek: ‘Het Brusselse moeras’. Zeker een aanrader, met veel herkenbare anekdotes. Ook heeft Bert zeer recentelijk een nieuw boek uitgebracht: ‘Stille krachten van Brussel’. Aan de vooravond van de Europese verkiezingen in juni 2024 interviewen de auteurs van dit boek bekende en minder Nederlanders – die achter de schermen, in de Brusselse EU-bubbel én aan Europa’s rafelrand meesleutelen aan de toekomst van Europa. Zeer relevant dus voor onze tweedaagse! Met Bert vonden we dus een expert waarmee we konden praten over de stand van de huidige Nederlandse journalistiek als het gaat om de Europese berichtgeving. Is het eigenlijk moeilijk om Europa ‘sexy’ te maken voor het grotere publiek en hoe leg je überhaupt woorden als ‘trioloog’ en ‘bnc’ uit op een duidelijke, maar toch korte manier? Ook was er een quiz. Hier een aantal vragen die voorbij kwamen; hoe vaak gaan de Europarlementariërs per jaar naar Straatsburg, werd de hernieuwde Europese aandacht voor de wolf gestart vanwege de dood van de pony of van het paard van Von der Leyen en hoeveel Nederlandse Europarlementariërs zullen we na de nieuwe verkiezingen hebben?  Mocht je nu bij deze vragen iets van een vaag idee hebben, hou dan vooral onze social media in de gaten; binnenkort gaan we beginnen met de werving voor de nieuwe lichting 😉 Of neem nu alvast contact op, dan drinken we koffie!

We sloten de tweedaagse af bij VNO-NCW. VNO-NCW is een ondernemersvereniging, met brancheorganisaties en bedrijven als lid. Ze hebben ook een vertegenwoordiging in Brussel zitten. Volgens de website zitten ze in Brussel om ‘de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven in de Europese Unie te behartigen door het onderhouden van contacten met de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, BusinessEurope, de internationale vakbeweging en de media’. We spraken onder andere over de speerpunten van VNO-NCW in Europa, de uitgesproken manier waarop zij tegen een Nexit zijn en hoe zij tot gezamenlijke standpunten bij nieuwe voorstellen, consultaties en communicaties komen. Aangezien we bij HYPE allemaal vanuit publieke organisaties werken, was het interessant en leerzaam om het gesprek te voeren over hoe het bedrijfsleven zich verhoudt tot de EU.

Het was weer een zeer interessante, maar ook gezellige, tweedaagse. Hierbij willen we alle sprekers nogmaals hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan dit bezoek!